Sabine Mickelsson
  • Hem
  • Kontakt
  • Om mig
  • Böcker
    • Noveller
    • Tidningsnoveller
    • Köpställen
  • Kurser
  • Blogg
  • Press
  • I media
  • English

Blogg

Författarkroppen - orka skriva

22/1/2021

6 Comments

 
Dagens inlägg blir ett slags "kom ihåg" för mig och, förhoppningsvis, några goda tips till dig.

Bakgrund är att min rygg lätt går i lås, minst två gånger per år, gärna när temperaturen växlar (mars, november). Och när ryggen krånglar, är det lätt hänt att värken sprider sig till nacke, armar, handleder ...

Det har varit en lång väg, och jag har testat många olika saker, men det här fungerar för mig. Äta varierat och regelbundet, sova, träna. Inget nytt där. Utöver det kör jag med följande knep:
  • Ergonomiskt hemmakontor. Höj- och sänkbart skrivbord. Handledsstöd osv.
  • Övningar jag fått av kunniga fysioterapeuter.
  • Spikmatta (när övningarna inte räcker till).
  • Vetekudde (som komplement till övningar och/eller spikmatta).
  • Fysioterapi och, som sista utväg, medicin. (Kommer inte skriva desto mer om detta. Diskutera ev. fysioremiss och medicinering med din läkare.)
​
Bild

Okej, om vi börjar med ergonomin. Det här är inte ett sponsrat inlägg, men vill ändå tipsa om produkter som hjälpt mig (och som inte tagit knäcken på plånboken):
  • Höj- och sänkbart skrivbord, guld värt! Jag köpte mitt från Ikea, ett man måste veva upp för hand (ingen motor = billigare). Har funkat hur fint som helst, trots vevandet. Liknande modell hittar du här (ett kortare, billigare och ett längre, dyrare): Ikea Skarsta. Bonustips! Vissa klagar på att designen inte passar in i deras hemmakontor. Inga problem. Jag täckte mitt skrivbord med en duk som matchar inredningen, och det finns garanterat fler lösningar därute, pröva att göra en bildsökning för att fånga idéer.
  • Ergonomiskt tangentbord (och mus). Jag länkar ett exempel, men finns ett brett utbud och fritt fram att söka själv på nätet/i butiken. (Jag använder separat tangentbord och mus trots att laptopen har inbyggt, eftersom det inbyggda inte blir så ergonomiskt i längden.)
  • Musmatta med handledsstöd. Har du "bara" en vanlig mus, är detta ett superbra komplement. Ger fint stöd åt handleden.
  • Handledsstöd för tangentbord. Jag har ett rätt vanligt tangentbord, enda finessen är att man kan "vika upp" det så att det bildar en vinkel (lättare för mig att skriva, än om det ligger platt mot bordet). Därför skaffade jag handledsstödet som extra hjälpmedel.
  • Ergonomisk skrivbordsstol. Själv står jag nästan 100 % (helst ska man växla mellan att sitta och stå, bra med variation ... men jag glömmer mig). Använder inte kontorsstol särskilt ofta. Däremot har jag fått pröva fina ergonomiska stolar på jobbet och gillar sadelstolen (även om den kräver viss vana innan den blir bekväm). Kan också tipsa om den här ergonomiska modellen från Ikea, har en äldre, liknande version själv (min finns ej kvar i sortimentet).
  • Belysning! Tror vi är många som glömmer hur viktigt det är med en bra skrivbordslampa, men det kan vara den bästa investering du gör. Lagom ljussättning (inte för starkt, inte för svagt) hjälper ögonen fokusera och orka.
​
Bild

Ska jag ännu säga några ord om "verktyg", så vill jag nämna spikmattan och vetekudden. Själv använder jag en rejäl spikmatta med långa spikar, modell hård (när jag köpte min fanns det också en mjukare variant i böjligare plast). Min modell ser ut så här (har den gamla i fyra delar, den på bilden är tudelad). Den modell du tänker på när du hör "spikmatta", är kanske den här? Den fungerar tyvärr inte för mig, biter inte på värken. Men jag vet andra som gillar den, och vill du pröva en lightvariant är det definitivt den du ska börja med. Till sist, vetekudden (eller värmedynan, som jag kallar den). Jag använder en liknande som den här. Bonustips! Superbra om man har magont eller mensvärk!

Bild

Vi går vidare ... Övningar! Här är tips på några övningar jag gillar. Tänkte att förklarande bilder gör det hela tydligare, varsågod:
​
Bild
Bilden hittade jag via Pinterest. Tyvärr ingen originalkälla.

Min favoritövning är nog den första, den uppe till vänster, perfekt för datornacke (jag brukar stå eller sitta med huvudet i neutralläge. Därifrån drar jag huvudet rakt bakåt så att jag får dubbelhaka, och så långsamt tillbaka till neutralläge igen. 10 gånger). Att titta upp och ner, eller sida till sida är också bra. Och så den i mitten, längst ner. Händerna på bakhuvudet och för huvudet neråt, hakan mot bröstet, tills du känner att det stretchar. Jag brukar sitta så i ca en minut innan jag för upp huvudet igen. Viktigt är att du gör alla de här övningarna långsamt och kontrollerat, inga "knyck och ryck".

En annan övning jag gillar, som låser upp skulderpartiet, är att rotera överkroppen. Jag sitter (ger mera kontroll än att stå) och roterar en sida åt gången, ex. 10 x mitten-vänster-mitten-vänster osv. Och så byter jag sida. Jag gör aldrig båda sidorna på en gång, alltid en sida i taget.
Bild
Bilden hämtade jag från Fitness Expert Awards, som exempel. Jag brukar dock sitta istället för att stå, för att inte lura med höften i rörelsen. Vill bara rotera överkroppen här.

Obs! Jätteviktigt! Det här är övningar jag fått av olika fysioterapeuter, men jag är inte utbildad i ämnet. Har du värk, är det alltid bäst att söka vård och få en plan som kan hjälpa just dig. De övningar jag delar med mig av här är tänkta som inspiration, ett sätt att underhålla kroppen, men alla måste själva avgöra vad de kan och orkar. Man ska aldrig pressa kroppen om något gör ont, så att man ex. sliter sönder något. Bättre att fråga experterna om hjälp i det läget.

Till sist, något jag precis börjat med. Skaka loss. Är nyfiken på om det kommer hjälpa. Har förstått att det ska vara bra för bl.a. muskelspänningar och stress:
​

Hoppas du har nytta av de här tipsen, ta hand om dig! Lyssna till din kropp och (jag upprepar) sök hjälp om du upplever värk eller slitningar.

P.S. Jag har tidigare också skrivit om kroppen som skrivverktyg. Fler tips hittar du här!
6 Comments
Sandra link
22/1/2021 10:40:33

Bäst skulle ju vara med ett riktigt kontor, med stationär dator på höj- och sänkbart skrivbord, bra stol, tangentbord, mus ... Men bor man i en etta och dessutom tycker att ergonomiska möbler är FULA så får man hitta på annat :D För mig blev arbetssituationen mycket bättre då jag fick tag på ett externt tangentbord + mus till min bärbara dator, och min pappa byggde en slags trappavsats som jag ställer på köksbordet. Då kan jag stå vid bordet, ha tangentbordet på lagom höjd för händerna, och dessutom ha datorn (skärmen) i ögonhöjd. Jag försöker också komma ihåg att variera, men svårt svårt ... Pauserna kommer automatiskt av att jobba med pomodoro-tekniken - förutsatt att man faktiskt TAR den där pausen när klockan ringer också. Tur att jag inte jobbar långa dagar, för det skulle nog inte gå.

P.S. Jag skriver detta sittande i soffan, med datorn i famnen och benen uppslängda på soffbordet. Tänkte jag behöver vara ärlig här :D

Reply
Sabine
22/1/2021 11:02:01

Jag tror vi är många som VET om ergonomin, men ändå hamnar i soffläge, bra att vara ärlig! :)

För egen del löste jag "fulhetsproblematiken" med en duk som täcker precis hela bordet, syns inte en gnutta fulhet (jag tål heller inte den typiskt kalla "kontorslandskapiga" ergomöbeldesignen, men smaken är ju olika. Nån måste gilla den iom är bara den som finns på marknaden). Har också googlat på snygga höj- och sänkbara bord i trä och/eller (i min smak) snygg svart metall, men de blir rätt dyra pga. frakten. Överväger om en lokal snickare kunde klura ut en lösning. Duken är hittills billigast.

Precis som du har jag också externt tangentbord och mus till min laptop (tror det syns på en av bilderna, så skönt med sladdlöst). Vad fint att du fixat det! För är det något som nöter på kroppen (handlederna) är det att jobba med laptopens egna tangentbord. Och vilket plus med händig pappa. Jag har sett den där typen av "trappa" till salu, men alla gånger bättre med specialbyggt! Bra tips!

Reply
Sandra link
22/1/2021 11:25:39

Jo, man VET ju nog hur man ska leva. Men man är ju bara människa.

Duk på bordet låter nog som en bra och billig lösning! För mig har det främst hittills varit att jag inte har (eller inte vill göra mig utrymme för) ett kontor/skrivbordshörn. Det tar så mycket utrymme som jag hellre har till annat (soffor, bokhylla, fin sekretär som inte går att använda som skrivbord, garderober ...). Men sen när jag bor i ett hus, då ska det bli kontor för hela halva slanten!

Mycket bra med en händig pappa som kan snickra till saker, jo! Då får man ju det måttanpassat både till det underliggande bordet och till sin egen kropp. Inte är det ju på millimetern optimalt heller, men bättre ditåt än inget alls, liksom.

Sabine
22/1/2021 11:39:13

Tycker på riktigt trappan låter som en supersmart lösning, särskilt när man har det ex. trångt eller inte vill ha/behöver ett helt hemmakontorsrum. Då är det ju bara att lyfta upp trappan på ex. köksbordet liksom.

Erika
22/1/2021 13:34:37

Tack för tipsen, ska testa övningarna som pausgymnastik!
Jag har en shaktimatta, men har inte upplevt att den gör så mycket för musklerna – däremot hjälper den mig att slappna av, komma ner i varv och somna. Intressant att en annan modell på spikmattan kan hjälpa stela och ömma muskler också. Upplever du att din spikmattemodell ger avslappning också? Jag kan bli behagligt lullig av oxytocinfrisättningen, gillar att ha den att ta till för att trigga kroppens egna "allt-är-bra"-hormoner.

Reply
Sabine
22/1/2021 14:57:28

Jag upplevde ju att shaktimattan inte gjorde något i form av muskelavslappning, kändes knappt. Hårda spikmattan med långa spikar borrar sig (i brist på bättre ord) in i muskelknutarna, löser upp dem, får fart på blodcirkulationen och skänker på så vis avslappning, när jag är så spänd att jag inte kan få till samma effekt på egen hand. Men visst använder jag den även annars, i avslappnande syfte. Då behöver jag oftast ha ett extra plagg på mig eller "härda ut" den första intensiva upplevelsen, innan jag kan nå avslappning (jfrt med när jag har värk och inte upplever den första intensiteten vid kontakt med spikarna på samma vis, värken är värre än spikarna s.a.s.). Men jag är rätt hårdhudad tror jag och behöver nåt som känns mer på djupet. Partnern provade mattan med långa spikar och blev alldeles yr (snudd på illamående) av den intensiva känslan. Där var lösningen att ta på sig mer kläder (lager) alt. byta till den mildare shaktimattan (det finns nog de som kan bli yra av shaktimattan också, man får lyssna till sig själv tänker jag). Vad härligt ändå att du hittat nåt som funkar för dig, "allt-är-bra"-hormoner tar jag med mig som dagens ord :)

Reply



Leave a Reply.

    Blogg

    Här postar jag bl.a. kalenderhändelser, nyheter, skrivtips och annat smått och gott.


    ARKIV

    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    February 2020
    May 2019


    KATEGORIER

    All
    Artiklar
    Avtal
    Barnbok
    Bilder
    Bilderbok
    Bokklubb
    Bokprojekt
    Bokpyssel
    Bokrelease
    Boktips
    Cover Reveal
    Ergonomi
    Författarbesök
    Författarbesök
    Författarresa
    Gästbloggare
    Intervjuer
    Kapitelbok
    Livet
    Ljudbok
    Merch
    Novell
    Ny Bok
    Recensioner
    Releasefest
    Skrivguiderna
    Skrivkurs
    Skrivövning
    Skrivtips
    Skrivverktyg
    Skrivworkshop
    Tidningsnovell

    RSS Feed

© Sabine Mickelsson.
​Image source: AdobeStock.
Instagram icon
Facebook icon
Goodreads icon
Bild
Sekretesspolicy
Proudly powered by Weebly
  • Hem
  • Kontakt
  • Om mig
  • Böcker
    • Noveller
    • Tidningsnoveller
    • Köpställen
  • Kurser
  • Blogg
  • Press
  • I media
  • English